Referenties

Onze klanten vertellen graag zelf waarom ze voor Alpha-LupoTherm hebben gekozen. Allereerst Cor, trotse eigenaar van een twee-onder-een-kap woning in Driebergen.


Jaren 30 woning in Driebergen

Karakteristiek, degelijk en sfeervol. Zo zijn de woningen die in de jaren 30 werden gebouwd het beste te omschrijven. En dat maakt ze dan ook razend populair. Maar ze hebben ook enkel glas, zijn tochtig en zeer onderhoudsgevoelig. Bovendien zijn ze vaak niet (goed) geïsoleerd, want dat werd pas vanaf de jaren 70 gedaan. Gelukkig was Cor zich daar terdege van bewust toen hij zijn fraaie twee-onder-een-kap woning in Driebergen kocht.

Al met al moest de nieuwe, oude woning flink gerenoveerd worden. En dus liet hij een steiger om het huis plaatsen en ging hij zelf aan de slag. Bij het isoleren van het dak stond hij direct voor een uitdaging. “Ik had ervoor gekozen om buitendaks te isoleren, omdat ik de bouwkundige constructie van het dak zoveel mogelijk in het zicht wilden houden; dat is gewoon mooi! Bij een twee-onder-een-kap woning deel je echter het dak met je buren. En die hadden hun gedeelte al geïsoleerd. Je wilt natuurlijk geen hoogteverschil hebben, dus was een traditioneel isolatiemateriaal geen optie”, vertelt Cor, die vervolgens op zoek ging naar een dun alternatief. “Maar ik wilde wel een absoluut kwaliteitsproduct hebben. Prijs is uiteraard belangrijk, maar kwaliteit gaat boven alles. Bovendien verdien je een dergelijke investering in je woning altijd terug”.

Uitdaging
Via via kwam Cor terecht bij Alpha-LupoTherm. “Het contact met de mensen van Alpha-LupoTherm was van begin af aan goed. Nadat ik een monster van ze had ontvangen, was ik meteen overtuigd en heb ik enkele rollen besteld. Later bleek dat ik niet goed had gemeten en moest ik bijbestellen.” Gevraagd naar zijn ervaringen met Alpha-LupoTherm antwoordt Cor: “Het aanbrengen was best een pittige klus. De rollen zijn 1,5 m breed en dat is toch een behoorlijke afmeting. Bovendien heeft het product een damp-open en een damp-dichte kant, dus dat was wel even iets om in de gaten te houden. Het is geen klus die je eventjes in je eentje kunt klaren, zeker niet als je staat te balanceren op een schuin dak. Maar het is gelukt en we zitten er nu warmpjes bij.” Tenslotte, op een schaal van 1 op 10, hoe groot is de kans dat u Alpha-LupoTherm zal aanbevelen bij anderen? “Oh, dat is zeker 10. Het is echt een fantastisch product. Het is dun, het heeft een hoge isolatiewaarde en het gaat levenslang mee. Precies wat ik zocht!”, aldus een enthousiaste Cor.

 


Boerderij familie Post in Hilversum

Wie aan Hilversum denkt, denkt waarschijnlijk niet meteen aan boerderijen. In het huidige stadsbeeld verwacht je die ook niet meer. Toch zijn zelfs in het centrum van Hilversum, zij het met enig zoekwerk, zeker nog een aantal duidelijk herkenbare boerderijen terug te vinden. De meest bijzondere liggen echter buiten de bebouwde kom. Zo ook de boerderij van voorheen de familie Janmaat, tegenwoordig het trotse bezit van Henk-Jan en Ellen-Claire Post.

De Corverslaan vormt de grens tussen de gemeentes Hilversum en Wijdemeren. Op nummer 20 staat de boerderij van de familie Post, een zogenaamd langhuis met zadeldak uit 1921. Henk-Jan en Ellen-Claire Post kochten het in 2010 met de bedoeling het grondig te verbouwen. Zo wilden ze de grote koeienstal toevoegen aan het voorhuis, waardoor er alleen al beneden een woonruimte van maar liefst 170 m2 werd gecreëerd. Het voorhuis, waar voorheen een gezin met vier kinderen woonde, was met 48 m2 aan de kleine kant. Helaas kregen de nieuwe eigenaren de benodigde vergunningen niet rond en gingen er vijf jaren van steggelen met de gemeente aan vooraf voordat ze eindelijk met de verbouwing konden beginnen. Maar dan moest wel aan bepaalde eisen worden voldaan.

Andere isolatie
Zo werd de hoogte van de beneden woonruimte bepaald op 260 cm.  Echter, de nok van het dak mocht niet omhoog gebracht worden. Ofwel, de hoogte in gaan was geen optie. Dit betekende dat er niet gewerkt kon worden met traditionele isolatie. Door de dikte van dit materiaal zou er immers binnen veel woonruimte verloren gaan. De zwager van Henk-Jan, Johan Heuperman, heeft de familie Post met advies terzijde gestaan en het gehele project begeleid. Johan is directeur van Endusol, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp, levering en installatie van duurzame energiesystemen. Hij wist wel een oplossing: de reflecterende isolatie van Alpha-LupoTherm. Voor Henk-Jan, die zelf makelaar is en dus meer dan gemiddelde kennis heeft van woningen en bouwmaterialen, een onbekend product. Maar hij stond wel open voor iets anders en wilde het gewoon graag zo goed mogelijk doen.

Ruimtewinst
De hele woning werd met Alpha-LupoTherm geïsoleerd: het gehele dak (direct onder de pannen), de gevel van de oude stal, en de spouw en de vloer van het voorhuis. In totaal zijn er 26 rollen reflecterende isolatie aangebracht. “De geringe dikte van Alpha-LupoTherm is absoluut een heel groot voordeel. De bouwkundig adviseur had al een spouwmuur van 20 cm ingetekend, maar die konden we dus terugbrengen naar 7 cm, wat meer woonoppervlakte betekende”, aldus Johan Heuperman. “Bovendien zorgt het materiaal in de zomer voor verkoeling, omdat het de warmte buiten houdt. En ook dat is wel zo comfortabel.”

Energieneutrale woning
Niet alleen de isolatie, ook de verwarmingsinstallatie in de voormalige boerderij is er een met een duurzaam karakter. Hierdoor is de woning bijna energieneutraal: het energieverbruik is nagenoeg gelijk aan de energieproductie. Johan, de bedenker van de installatie, vertelt: “De verwarmingsinstallatie bestaat uit een CV-houtkachel en zonnecollectoren voor verwarming en  warmtapwater en lage temperatuur vloerverwarming als afgiftesysteem. Alleen in de logeerkamer hangen twee (laag temperatuur) radiatoren. In totaal heeft de woning een verwarmd oppervlak van 370 m2. Het totale verbruik tot nu toe, d.w.z. over een periode met twee winters en een zomer, is slechts 2.000 m3 aardgas geweest. Dat is echt een heel laag verbruik voor zo’n grote oppervlakte en mede te danken aan de reflecterende isolatie van Alpha-LupoTherm”.

Tevreden medewerkers
Wat ook als zeer prettig werd ervaren, is dat Alpha-LupoTherm gemaakt is van allergievrij materiaal en dus geen schade veroorzaakte aan huid en luchtwegen. En dat is wel zo fijn voor de mensen die ermee moeten werken. “Tijdens de bouw konden de handschoenen en mondkapjes achterwege blijven. De jongens riepen zelfs “Geef me dit voortaan maar”.  En van de zomer deden ze zelfs een stukkie van dat spul op hun hoofd tegen de warmte”, aldus een lachende Johan, die inmiddels aan een van zijn volgende uitdagingen is begonnen: de renovatie en verduurzaming van een oude fabriek. En ook daarin zal Alpha-LupoTherm een prominente rol gaan spelen.

Contact

Alpha-LupoTherm
Kleveringweg 20, Delft

T: 085 – 077 36 35

info@alpha-lupotherm.nl

Naar de contactpagina