Productinformatie

Luchtkussenfolies zijn in de verpakkingstechniek algemeen bekend en al meer dan 30 jaar een beproefd materiaal. De daar gebruikte folies bestaan meestal uit LD-PE (Low Density Polyethylene = polyethyleen met lage dichtheid). Dit materiaal is echter vanwege zijn geringe mechanische sterkte nauwelijks geschikt voor gebruik in de bouw.

Sinds 1989 houdt Wilfried Jung zich bezig met een nieuw technisch proces ter verbetering van de scheur- en treksterkte van luchtkussenfolies. In 1994 lukte het de bedrijfsleider van de LPS GmbH dit te realiseren wat leidde tot volledig nieuwe productgroepen. Er werd overgestapt op de grondstof HD-PE (High Density Polyethylene = polyethyleen met hoge dichtheid) en voor deze innovatieve procestechniek werd ook een patent verleend. Alleen al het wisselen van materiaal verhoogde de mechanische sterktewaarden met een factor drie tot vier. Verdere verbeteringen waren mogelijk door een betere geometrie van de luchtkussentjes: ze zijn niet meer rond, maar lijken op de zeshoekige en zeer stevige bouw van een honingraat. Geheel in de geest van de bionica zorgt deze nieuwe ontwikkeling voor het gebruik van natuurlijke structuren in een industrieel geproduceerde constructievorm.

De gewijzigde procestechniek leidde ook nog eens tot besparingen bij het gebruik van grondstoffen en maakte een flinke reductie van het gewicht per oppervlakte mogelijk. De nieuwe luchtkussenfolie weegt nu nog slechts 32 g/m², in plaats van vroeger 92 g/m². Het voltooide product bestaat qua volume uit 99% lucht en slechts 1% HD-PE-folie. Het grote aandeel van de ingesloten lucht zorgt in de verpakkingstechniek voor een goede bescherming en werkt tegelijk als warmte-isolatie. Waren die gekoeld moeten worden of thermisch gevoelig zijn kunnen nu met thermische beschermingshoezen uit luchtkussenfolie en toegevoegde infraroodstraling reflecterende gemetalliseerde folies worden beschermd tijdens het transport. Deze dubbele beschermende werking tegen warmtestraling en warmtedoorgifte kan nu met Alpha-LupoTherm ook voor de isolatie van gebouwen worden ingezet bij plafonds, wanden, daken en vloeren.

 

Multifunctionele gelaagde opbouw

Alpha-LupoTherm bestaat uit acht lagen luchtkussenfolie en twee, aan de buitenkant geplaatste vezelversterkte gemetalliseerde IR-reflectiefolies. Ter versterking van de infraroodreflectie vullen nog zeven gemetalliseerde polypropyleen-folies binnenin de opbouw verder aan.

De voltooide gelamineerde warmte-isolatiemat bestaat al met al uit 17 lagen, die rondom aan de rand zijn verlast tot een compleet pakket aan lagen, waardoor ze door de gebruiker als een enkele folie kunnen worden getransporteerd en geplaatst. T-vormige einddraden ingewerkt met een tussenbreedte van 32 cm, zorgen bovendien voor een extra zekering van de lagen binnen de totale opbouw. De T-draden gaan echter maar door twaalf lagen waardoor de onderste buitenfolie ongeperforeerd blijft. Daardoor en door de zeer dichte metaallaag is deze folie luchtdicht en ondoorlaatbaar voor waterdamp. De ongeperforeerde kant moet naar binnen dan wel naar onder worden geplaatst en werkt daarmee als en dampdichte laag.

Door de samenwerking van de lagen ontstaat een zeer effectief warmte-isolatiemateriaal, dat tegelijkertijd alle drie de vormen van warmtedoorgifte vermindert: transmissie, convectie en straling. De grote hoeveelheid in de honingraatstructuur ingesloten lucht vermindert uiterst effectief de warmtetransmissie, omdat lucht een slechte warmtegeleider is. De niet geperforeerde en luchtdichte onderste laag van het geheel verhindert warmteverlies door lekkage van lucht (convectie). Naast de functie als dampblokkerende laag werkt deze tegelijk ook als luchtdichte laag in de zin van de Energieeinsparverordnung EnEV (Duitse verordening voor energiebesparing). Het ontwijken van warmte in de vorm van straling verhinderen tot slot de negen gemetalliseerde folies in het pakket van lagen, die al naar gelang de inbouw en golflengte tot wel 98% van de infraroodstraling reflecteren en daarmee vele malen effectiever zijn.

 

Afscherming tegen warmte en elektrosmog

De warmte-isolerende werking van de luchtkussenfolie-isolatie is dus sterker dan die van gangbare isolatiematerialen. Bovendien heeft het gelamineerde karakter verdere voordelen voor gebruikers en opdrachtgevers. Zo vormen de gemetalliseerde folies een zeer effectieve bescherming tegen elektromagnetische straling en velden, in het bijzonder de pulserende hoge frequenties die voor wat betreft hun effect op de gezondheid verdacht zijn bij de vorming van elektrosmog, worden zeker afgeschermd.

Het materiaal zelf is schoon en vriendelijk voor de huid, niet allergeen en fysiologisch probleemloos. In de verpakkingstechniek mag HD-PE bijvoorbeeld in direct contact met levensmiddelen worden gebruikt. Dat is onder andere ook mogelijk, omdat de folie niet hygroscopisch is en geen geur aanneemt.

Alpha-LupoTherm is toegelaten in de Duitse Bouwstofklasse B2 naar DIN 4102. Er worden uitsluitend halogeenvrije vlamvertragers voor gebruikt, en deze in geringe hoeveelheden, waardoor het materiaal niet brandend druppelt en niet nagloeit.

Zo verwerken wij wat grondstoffen betreft uitsluitend zeer milieuvriendelijk polyethyleen (HD-PE). Dit materiaal van levensmiddelkwaliteit bestaat puur uit koolwaterstofverbindingen. Daarnaast worden bij de productie-, gebruiks- en afvalfase geen schadelijke stoffen gebruikt en komen deze ook niet vrij. Zelfs bij de verbranding ontstaat uitsluitend waterdamp en kooldioxide, beide natuurlijke stoffen. LPS ontwikkelde een bedrijfsintern recyclingconcept, waarnaar het productieafval en de teruggenomen PE-folies door druk en agglomereren weer worden omgezet in een waardevolle grondstof waaruit weer nieuwe producten worden gemaakt.

Na het verstrijken van de gebruiksduur in een gebouw kan het gelamineerde materiaal in zijn geheel waardevol gerecycled worden.

 

Technische gegevens voor Alpha-LupoTherm

Werkdikte: 32 mm
Breedte rol: 1500 mm of 2500 mm
Lengte rol: 12,5  m1
Gewicht: ca. 430 g / m²

Contact

Alpha-LupoTherm
Kleveringweg 20, Delft

T: 085 – 077 36 35

info@alpha-lupotherm.nl

Naar de contactpagina